Alles weten over pijn aan het stuitje

Pijn aan het stuitje wordt normaal gesproken ervaren rondom het staartbeen. Het kan worden veroorzaakt door veel dingen, waaronder langdurig zitten op een hard oppervlak of juist door lange tijd te hebben gestaan. Ook een val, een lange fietstocht of zelfs degeneratieve gewrichtsaandoeningen kunnen voor een dergelijk pijn zorgen. Vaak gaat deze pijn vanzelf over, maar soms heb je toch de hulp van een specialist nodig. 

Wanneer verschijnen symptomen?

Pijn aan het stuitje wordt meestal ervaren als scherp en ongemakkelijk tijdens bepaalde activiteiten. Iets eenvoudigs als opstaan ​​vanuit een zittende positie, langdurig staan ​​of zitten of een andere kleine fysieke activiteit kan tot een scherpe pijn leiden. Voor vrouwen die hieraan lijden, kan de menstruatie ook ongemakkelijk en pijnlijk worden. Pijn aan het stuitje, ook bekend als coccygodynie, verdwijnt normaal gesproken binnen enkele maanden of zelfs enkele weken vanzelf. Maar als dat niet het geval is, zul je snel medische hulp moeten zoeken.

Hoe pijn aan het stuitje te verminderen

Er zijn verschillende manieren om de pijn en het ongemak, dat gepaard gaat met deze aandoening, te verminderen. Sommige manieren zijn eigenlijk heel simpel. Je kunt bijvoorbeeld de pijn verminderen door in zittende houding regelmatig naar voren te leunen. Zo verlicht je de druk op de pijnlijke plek. Bij last van stuitje kun je ook proberen op een wigvormig kussen te gaan zitten. Daarnaast is het ook mogelijk om pijnstillers te gebruiken, vooral als de pijn echt ondraaglijk wordt.

Schakel een fysiotherapeut in

Het is belangrijk om fysiotherapie te gaan zien als onderdeel van je behandelplan als de pijn aanhoudt. Een fysiotherapeut zal je helpen de pijn te verlichten door speciale technieken toe te passen. Hierbij kun je denken aan technieken die je helpen de bekkenbodem te ontspannen. Als de pijn echter aanhoudt, raadpleeg dan in ieder geval je huisarts. De pijn kan een symptoom zijn van een ander onderliggend probleem. Normaal gesproken voert de arts een gedetailleerd onderzoek uit om andere ernstige medische aandoeningen uit te sluiten.